5/4/13

Φεστιβάλ Αριστερής Ενότητας- Workshop ψυχικής υγείας


Εν μέσω λιτότητας και οικονομικής κρίσης, ο τομέας της ψυχικής υγείας δε θα μπορούσε να μείνει έξω από τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης. Αν και η κρίση στην ψυχική υγεία έχει ξεκινήσει πολύ πιο πριν, ήδη από το 2005, είναι φανερό ότι οι νεοφιλελεύθερες αυτές πρακτικές στοχεύουν στην ιδιωτικοποίηση των δομών ψυχικής υγείας και στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους. Κάτι τέτοιο, ειδικά σε μια περίοδο που η ανεργία, η γενικευμένη αβεβαιότητα και η φτώχεια πλήττουν ολοένα και περισσότερο κόσμο και το ποσοστό των αυτοκτονιών αυξάνεται ραγδαία, καθιστά απαραίτητο τον ανοιχτό διάλογο μεταξύ ειδικών, ακαδημαϊκών, φοιτητών και εργαζομένων της ψυχικής υγείας.

   Στόχος μας πρέπει να είναι η πραγμάτωση ενός κοινωνικού κράτους που θα παρέχει ίσες δυνατότητες  πρόσβασης για όλους τους πολίτες σε δημόσιες δομές, υγιείς, δωρεάν και ποιοτικές. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και η κατάργηση ασυλιακών δομών δεν είναι ούτε αρκετή από μόνη της, ούτε εφικτή χωρίς να έχουν δημιουργηθεί δομές ικανές να φιλοξενήσουν τους πάσχοντες  έτσι ώστε να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό και να αυτονομηθούν. Ο συνεχής εγκλεισμός  και η κοινωνική απομόνωση των ασθενών δεν ανήκουν στην κοινωνία που οραματιζόμαστε!

   Στα πλαίσια του πρώτου φεστιβάλ της Αριστερής Ενότητας, στο Θησείο (πλησίον ΗΣΑΠ) σας καλούμε στο workshop ψυχικής υγείας με θέμα  « Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση χθες και σήμερα και οι δομές ψυχικής υγείας στην κρίση» στις 16.00, το Σάββατο 6 Απριλίου. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν ο Αντώνης Δημάκης (πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων « Περιβολάκη») και ο Γιάννης Κουρμουλάκης (ψυχολόγος εργαζόμενος στο Δαφνί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου