27/6/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΕΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Τι γίνεται στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων 2 μέρες πριν αυτό κλείσει; Χαμός.

Η σημερινή μέρα εξελίχθηκε σε 2 επεισόδια και περιλάμβανε τόσο μια Σύγκλητο που δεν έγινε ποτέ όσο και την εξωτερική αξιολόγηση της Ιατρικής Σχολής. Εκμεταλλευόμενοι για ακόμη μια φορά την εξεταστική, την απουσία πολλών φοιτητών και το πέρας των μαθημάτων προσπάθησαν να επιφέρουν ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Επεισόδιο 1ο:Μετά από ενημέρωση που έγινε από καθηγητές με προσωπικά e-mail (και όχι από επίσημη ανακοίνωση της Πρυτανείας) μάθαμε ότι την Πέμπτη 27/6 στις 10:00 θα πραγματοποιούνταν συνεδρίαση της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Πανεπιστημίου με σκοπό να βρεθούν λύσεις για το έλλειμμα 288.000 που διαπιστώθηκε. Η εταιρία αυτή ιδρύθηκε από το Πανεπιστήμιο, ελέγχεται από τη Σύγκλητο και ελέγχει τον προϋπολογισμό του Παν/μίου.Οι λύσεις τις οποίες είχε προτείνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας ήταν:

-Εγγραφή ανά 6μηνο στη σχολή (για αρχή 5ε)

-Αύξηση ενοικίου Φοιτητικής Εστίας (κατά 15ε στο Παν/μιο)

-Εγγραφή για τη λέσχη σίτισης (άγνωστο ποσό)
καταργώντας επί της ουσίας μέσα σε ένα πρωί την δωρεάν σίτιση, αυξάνοντας τα έξοδα της στέγασης που κανονικά πρέπει να είναι δωρεάν για όλους και επιβάλλοντας ένα ποσό για την εγγραφή στη σχολή!
Μετά τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε και την ενεργή παρέμβαση καθηγητών και μελών σχημάτων της Αριστεράς η συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ αλλά ξεκαθαρίστηκε ότι όσο η Σύγκλητος ελέγχει την εταιρία κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Παράλληλα, δώσαμε και το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού μας καθώς τη επόμενη φορά που θα συνεδριάσει η Αναπτυξιακή Εταιρία θα ελέγχεται από τα Συμβούλια Διοίκησης.

Επεισόδιο 2ο: Εφαρμόζοντας λίγο-λίγο τον νόμο Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου, με τις ευλογίες της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ βεβαίως, η Ιατρική Σχολή πέρασε αυτή την εβδομάδα  εξωτερική αξιολόγηση από μια πενταμελή επιτροπή. Η επιτροπή αποτελούνταν από γιατρούς οι οποίοι είναι εξω-πανεπιστημιακοί  και ζουν κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό, επομένως είναι υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο έχουν πραγματική επαφή με την ελληνική πανεπιστημιακή πραγματικότητα.


Μετά από την κουβέντα που πραγματοποιήθηκε με τους φοιτητές η επιτροπή δήλωσε ότι έχει καταγράψει τα προβλήματα και θα πραγματοποιήσει την αξιολόγηση.
Τα βασικά κριτήρια της αξιολόγησης ορίζονται ως εξής:
1. Ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών
2. Ποιότητα του διδακτικού έργου
3. Ποιότητα του ερευνητικού έργου
4. Ποιότητα των λοιπών υπηρεσιών

Η εξωτερική αξιολόγηση θα κρίνει την χρηματοδότηση των ιδρυμάτων.
Όχι όμως για να δίνονται μεγαλύτερα ποσά στα πανεπιστήμια που έχουν ανάγκες (π.χ. υλικοτεχνικής υποδομής), αλλά το αντίθετο: θα υποχρηματοδοτούνται, το αποτέλεσμα θα είναι η σταθερή διάλυσή τους ή η διαχείρισή τους από εταιρίες.

Σαν Αριστερή Ενότητα Ιατρικής θεωρούμε ότι η αξιολόγηση του Πανεπιστημίου πρέπει να γίνεται από τα ίδια τα μέλη της κοινότητας, δηλαδή τους καθηγητές, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους μέσα από συλλογικές διαδικασίες ώστε να βελτιώνεται το επίπεδο των σπουδών. Σε μια περίοδο όμως που οι περικοπές είναι ο κανόνας και η υποχρηματοδότηση η καθημερινότητα μας στη σχολή ,ποια είναι τα κριτήρια της αξιολόγησης; Ποιοι έχουν το δικαίωμα να την κάνουν;
Και το βασικότερο ποιος είναι ο σκοπός τους;
Η εξωτερική αξιολόγηση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και ανοίγει πόρτες σε χορηγούς και ιδιωτικές εταιρίες που θα έρθουν να "αναβαθμίσουν" την Ιατρική ενώ καταπατά τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του ελληνικού Πανεπιστημίου. Ταυτόχρονα, συνεχίζει το έργο των προηγούμενων υπουργών Παιδείας στη διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.


Ένα είναι σίγουρο: ότι σε κάθε προσπάθεια διάλυσης της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, επιβολής διδάκτρων, καταπάτηση των συλλογικών διαδικασιών και προώθηση του νόμου-πλαισίου θα μας βρουν απέναντι τους!


ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου