23/4/13

ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ


Την Τετάρτη, 17/4, περίπου 200 μετανάστες εργάτες γης στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας Ηλείας, απλήρωτοι για μήνες, διεκδίκησαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Αντί για τους μισθούς τους, αυτό που εισέπραξαν από τα αφεντικά τους ήταν εν ψυχρώ πυροβολισμοί, με αποτέλεσμα πάνω από 20 απ’ αυτούς να νοσηλεύονται με σοβαρά τραύματα.  Ενώ  αυτό παρουσιάζεται ως μεμονωμένο περιστατικό απ’την πλειοψηφία των ΜΜΕ, η εργοδοτική τρομοκρατία και η ρατσιστική βία είναι κανόνας, τόσο στη Μανωλάδα όσο και σε άλλες περιοχές. Τα περιστατικά βασανισμών, βίας και ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον μεταναστών εργατών που δημοσιεύονται κατά καιρούς, προκαλώντας «έκπληξη»,  είναι μόνο ένα κομμάτι των όσων συμβαίνουν, καθώς η εκμετάλλευση και η τρομοκρατία αποτελούν καθημερινότητα.  Παρόλη τη δημοσιοποίηση κάποιων περιστατικών, η ανοχή των τοπικών αρχών, η αδιαφορία της Κυβέρνησης και η απουσία ελέγχου στους φεουδάρχες της Πελοποννήσου συνεχίζονται.

Δε χρειάζεται, όμως, να πάμε μέχρι τη Μανωλάδα Ηλείας για να δούμε με τα μάτια μας τις εξοντωτικές συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης. Αρκεί να θυμηθούμε την ιστορία των Σενεγαλέζων και Πακιστανών εργατών γης στο Καλπάκι Ιωαννίνων, οι οποίοι το 2010 διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους μετά από μήνες βαριάς, απλήρωτης εργασίας και άθλιων συνθηκών διαβίωσης, με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής, κάνοντας απεργία πείνας.

Οι μετανάστες στην Ελλάδα φτάνουν στην πλειοψηφία τους αναζητώντας μια καλύτερη τύχη γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους, μακριά από πολέμους, φτώχεια, αυταρχικά καθεστώτα. Στην ελληνική πραγματικότητα, εκτός του ότι αποτελούν το πιο σκληρά εκμεταλλευόμενο κομμάτι του κόσμου της εργασίας, αναγκάζονται να ζουν εγκλωβισμένοι σε ένα καθεστώς διαρκούς ομηρίας και «παρανομίας», εξ αιτίας των κυρίαρχων πολιτικών, εθνικών(πχ ιθαγένεια) και ευρωπαϊκών(πχ Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ).

Τα περιστατικά εργοδοτικής τρομοκρατίας εναντίον μεταναστών, οι ρατσιστικές επιθέσεις, η ασύδοτη δράση της Χρυσής Αυγής, συνθέτουν το παζλ ενός επικίνδυνου φαινομένου,  του εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την πολιτική που ασκείται και ασκούνταν τα προηγούμενα χρόνια. Από τα πογκρόμ και το φράχτη του Έβρου, μέχρι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τη στοχοποίηση κοινωνικών ομάδων (οροθετικές, άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι), οι κυβερνήσεις υιοθέτησαν και προωθούν μία ξεκάθαρα ακροδεξιά ατζέντα, στα πλαίσια μιας μόνιμης λειτουργίας «εκτάκτου ανάγκης» και αναζήτησης εσωτερικού εχθρού.

Για μας είναι ξεκάθαρο ότι στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι κυρίαρχοι απέναντι στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, οι μετανάστες είναι θύματα και όχι θύτες. Συνεπώς, κάθε αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων. Ως Αριστερή Ενότητα αντιμαχόμαστε τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία που γεννά ρατσισμό, σεξισμό, κοινωνικό κανιβαλισμό και εξατομίκευση και προτάσσουμε την αλληλεγγύη, τους κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών για αξιοπρέπεια και το συλλογικό δρόμο
Η σιωπή και η ανοχή απέναντι στη βαρβαρότητα είναι συνενοχή.

ΟΤΑΝ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΡΙΑ, Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΣΥΝΟΡΑ.

Αριστερή Ενότητα Ιατρικής Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου