25/5/11

7ο Φεστιβάλ Αποποινικοποίησης

Τις δύο πρώτες βδομάδες του Μάη κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους σε όλο τον κόσμο (περισσότερες από 270 πόλεις έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή φέτος - να διεκδικήσουν πιο ανθρώπινες, «αντιαπαγορευτικές» πολιτικές που δεν αντιμετωπίζουν την χρήση ή την εξάρτηση από ουσίες ως ποινικό αδίκημα, αλλά περιορίζουν τις βλάβες στον άνθρωπο και την κοινωνία και οδηγούν στην απεξάρτηση του χρήστη από το παράνομο εμπόριο, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα το τελευταίο.
Η Αθήνα συμμετέχει στην Ημέρα Παγκόσμιας Δράσης για την αποποινικοποίηση της Κάνναβης ως μια συμβολική διεκδίκηση για πιο δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές περί «ναρκωτικών» ουσιών.
Τα φετινά αντιαπαγορευτικά φεστιβάλ, της Αθήνας 6 και 7 Μάη, αλλά και αυτό που με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 30 Απρίλη, εντάσσονται στο πλαίσιο της εκστρατείας «Συμμαχία Αλλάξτε Πολιτική για τα Ναρκωτικά».

Συμμαχία Αλλάξτε Πολιτική για τα Ναρκωτικά

Στο κείμενο που είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο (www.iliosporoi.net και www.elefsyna.org) και που μπορούν να υπογράψουν όσοι και όσες επιθυμούν μεταξύ των άλλων τονίζεται: «Αναγνωρίζοντας ότι η χρήση ουσιών είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο υπαρκτό από τα βάθη της ιστορίας και ότι η κατανάλωση ουσιών εξ ορισμού δεν αποτελεί έγκλημα ή ποινικό αδίκημα, αλλά είναι ζήτημα αυτοδιάθεσης, προσωπικών επιλογών και ελευθεριών, διεκδικούμε από τη Πολιτεία να αναθεωρήσει την πολιτική της και να λάβει σοβαρά υπόψη τους παρακάτω άξονες προτάσεων.
1. Αντικατάσταση του ισχύοντος νομικού καθεστώτος για τις ψυχότροπες ουσίες με ένα άλλο που: α) θα στηρίζεται στο σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, β) θα εναρμονίζεται με την επιστημονική γνώση και τη διεθνή εμπειρία και γ) θα αποσκοπεί στη προστασία της δημόσιας υγείας και των χρηστών, στον περιορισμό της διάδοσης των ουσιών στους ανήλικους, στην απεξάρτηση των χρηστών από την παρανομία, τον περιορισμό της χρήσης και της κατάχρησης γενικότερα.
2. Αποποινικοποίηση της χρήσης όλων των ψυχότροπων ουσιών
3. Για τις ελεγχόμενες μη-εξαρτησιογόνες ουσίες (κυρίως κάνναβη και τα παράγωγά της): α) Αποποινικοποίηση της προμήθειας και της κατοχής (μικρών ποσοτήτων) Κάνναβης για προσωπική χρήση, β) νομιμοποίηση της καλλιέργειας μικρού αριθμού δενδρυλλίων Κάνναβης για προσωπική χρήση, γ) νομιμοποίηση της Κάνναβης για ιατρικούς και θεραπευτικούς σκοπούς και δ) νομιμοποίηση της κλωστικής κάνναβης για κατασκευαστικούς και βιομηχανικούς σκοπούς.

Ενάντια στη ναρκω-κουλτούρα

Και στο φετινό φεστιβάλ δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός ανάμεσα στους διοργανωτές, τους καλλιτέχνες και όλους τους παρευρισκόμενους, όλοι συμμετέχουν αφιλοκερδώς, δεν υπάρχει αντίτιμο ή κερδοσκοπικά οφέλη…
Η αυτοργάνωση, η εθελούσια υπεύθυνη συμμετοχή, η απελευθέρωση του Δημόσιου Χώρου και η αντι-εμπορευματική λογική διαπνέουν την λειτουργία του Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ.
Αυτό το φεστιβάλ γίνεται ενάντια σε όλες τις απαγορεύσεις και ενάντια σε όλους τους εθισμούς. Τάσσεται ενάντια σε κάθε ναρκω-κουλτούρα, ενάντια στο εμπόριο ναρκωτικών, ενάντια στην καταστολή των ελευθεριών και τη βία, ενάντια στην ηρωίνη, την κοκαΐνη, την ύπνωση, την πολυτοξικότητα, την αλόγιστη, εγωπαθή και υπερβολική χρήση ουσιών κάθε λογής…

Είναι ενάντια σε κάθε κουλτούρα νάρκωσης, αποβλάκωσης, και στρουθοκαμηλισμού.Σε καμία περίπτωση δεν διαφημίζει τη χρήση καμίας νόμιμης ή παράνομης ουσίας. Αντίθετα γίνεται για να διεκδικήσουμε πιο δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές για την μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις αντί για την ποινικοποίηση των χρηστών. Για να πληροφορήσουμε τον νέο κόσμο αδογμάτιστα για την επικινδυνότητα των ουσιών που καταναλώνουν και να αντιμετωπίσουμε την εξάρτηση από αυτές με βάση την τοξικότητά τους.
Για την Αριστερή Ενότητα είναι επείγον όλες οι ουσίες να απομυθοποιηθούν στα μάτια της νεολαίας. Πιστεύουμε ότι καμίας ουσίας η χρήση δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για τα προβλήματα που την απασχολούν.
Η απαγόρευσή της χρήσης τους όμως τις έχει καταστήσει ελκυστικότερες στα μάτια πολλών νέων οι οποίοι κάτω από άλλες συνθήκες θα αδιαφορούσαν γι' αυτές. Είναι γνωστό πως το να βρει ένας νέος οποιαδήποτε ουσία είναι σχετικά εύκολο. Συνεπώς αυτοί που ευνοούνται από την απαγόρευση δεν είναι οι νέοι τους οποίους ο νόμος «προστατεύει», αλλά αυτά τα ίδια τα κυκλώματα εμπορίας. Η παρανομία αυξάνει τα κέρδη τους σε δυσθεώρητα ύψη. Αυτό δεν έχει μόνο σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση πλούτου. Το κυριότερο είναι ότι δίνει τη δυνατότητα στους εμπόρους να διαφθείρουν και να διαβρώσουν αστυνομικούς, δικαστικούς και μια σειρά πολιτικούς οι οποίοι προστατεύουν και καθαγιάζουν το ισχύον νομικό πλαίσιο. Η ελευθερία σκέψης και συμπεριφοράς που δεν θίγει ή δεν διακινδυνεύει τρίτους είναι θεμέλιος λίθος των δημοκρατικών κοινωνιών.
Βέβαια πρέπει να γίνει η εξής διευκρίνηση. Αποποινικοποίηση της χρήσης που προτείνουμε δεν σημαίνει και ελεύθερη διακίνηση και κυκλοφορία των σκληρών ναρκωτικών.
Η Αριστερή Ενότητα θα συνεχίζει με σθένος και χωρίς περιστροφές να μιλάει για το ζήτημα των ναρκωτικών. Σε πείσμα όσων κατά καιρούς μας έχουν χαρακτηρίσει «εμπόρους ναρκωτικών» και «νεολαία της μαστούρας», θα αντιπαλεύουμε κάθε πολιτική που διαιωνίζει και οξύνει το πρόβλημα, μια πολιτική που οδηγεί καθημερινά πολλούς νέους/έες στο θάνατο.

Αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών
Διαχωρισμός σκληρών - μαλακών/ εμπόρων - χρηστών ναρκωτικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου