2/4/12

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ


Την περίοδο που ζούμε η κρίση βαθαίνει όλο και περισσότερο και τα νέα κυβερνητικά μέτρα οδηγούν ολόκληρη την κοινωνία στην εξαθλίωση και τον αγώνα για επιβίωση. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί και να αποκτήσει τη συναίνεση της κοινωνίας, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να δείχνει την πιο σκληρή και αυταρχική της όψη, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα το σύνολο του κατασταλτικού μηχανισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο η απονομιμοποιημένη συγκυβέρνηση του Μνημονίου (ΠαΣοΚ – ΝΔ – παρατρεχάμενοι) στήνει ένα λαθραίο προεκλογικό παιχνίδι στις πλάτες των μεταναστών, στην προσπάθειά της να αποπροσανατολίσει την κουβέντα και να αναγάγει τους μετανάστες σε κύρια αιτία των δεινών του τόπου. Έτσι, ολόκληρη η κοινωνία γίνεται μάρτυρας ενός ανελέητου κυνηγητού ενάντια στους μετανάστες. Η εικόνα που θέλουν να διαμορφώσουν περιλαμβάνει καθημερινές επιχειρήσεις σκούπα, αντιμετωπίζοντας τους μετανάστες σαν ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας, χτίζοντας σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης και αποκρύπτοντας το γεγονός ότι η ισχυρή Ελλάδα τους, η Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων χτίστηκε στις πλάτες των μεταναστών και στα φθηνά εργατικά τους χέρια. Πιο συγκεκριμένα, σε καθημερινή βάση έξω από την πόρτα της Νομικής και σε όλες τις σχολές του κέντρου εξαπολύονται πογκρόμ απέναντι στους μετανάστες με δολοφονικές επιθέσεις της αστυνομίας, βίαιους ξυλοδαρμούς και συλλήψεις.
Το σκηνικό της τρομοκρατίας συμπληρώνει η τεχνητή εγκατάσταση κέντρων εμπορίου ναρκωτικών έξω από τις σχολές του κέντρου (κάτω Πολυτεχνείο, Νομική). Η διακίνηση των ναρκωτικών έξω από τη σχολή μας δεν είναι τυχαία, αλλά αντίθετα συνέπεσε με την ψήφιση του νέου νόμου για τα Πανεπιστήμια, που προβλέπει τη θεσμική κατάργηση του ασύλου, το οποίο παρουσιάζεται από την κυβέρνηση και τα καθεστωτικά ΜΜΕ, ακολουθώντας την διαχρονική προπαγάνδα τους, ως άσυλο ανομίας και εγκληματικών πράξεων. Η τεχνητή αυτή εγκατάσταση του εμπορίου ναρκωτικών έξω από τη σχολή μας έχει ως στόχο την υποβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου και παρακμή του κοινωνικού μας χώρου και χρησιμοποιείται ως πρόφαση για την αδιάλειπτη παρουσία και επέμβαση της αστυνομίας στη σχολή. Παρ’ όλα αυτά το ζήτημα των ναρκωτικών είναι ένα ευρύτερο κοινωνικό ζήτημα. Οι τοξικομανείς είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται για το κύκλωμα της διακίνησης καθώς αποτελούν θύματα των πρεζεμπόρων και μιας κοινωνίας που διαρκώς βυθίζεται στην φτώχεια και την εξαθλίωση λόγω των ακολουθούμενων πολιτικών που αναπαράγουν τέτοια παθογενή φαινόμενα.
Σε αντίθεση με τον κυρίαρχο λόγο που αναπαράγεται από την κυβέρνηση και τα καθεστωτικά ΜΜΕ, εμείς οι φοιτητές της Νομικής βιώνουμε καθημερινά το ίδιο κλίμα τρομοκρατίας και φόβου από την αστυνομία και τους μηχανισμούς της. Η παρουσία της όχι μόνο δεν επιλύει το πρόβλημα αλλά το επιτείνει. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πριν από κάθε επίθεση οι όντως γνωστοί – άγνωστοι για την αστυνομία πρεζέμποροι εξαφανίζονται και αυτό δεν αποτελεί επιχειρησιακή αδυναμία αλλά πλάνο της. Η δημιουργία μιας υγειονομικής ζώνης έξω από τις σχολές του κέντρου και συγκεκριμένα έξω από τη Νομική καλλιεργεί ένα σκηνικό επιτήρησης και ελέγχου έξω από τη σχολή με δυνάμεις της Αστυνομίας και της Ασφάλειας να προσαγάγουν φοιτητές, να απειλούν τη σωματική τους ακεραιότητα, να προχωρούν σε εξακρίβωση των στοιχείων του, να φακελώνουν και να φωτογραφίζουν φοιτητές, λειτουργώντας ως σύγχρονο σπουδαστικό της ασφάλειας.
Αυτό που θέλουν είναι να αποσυνδέσουν το άσυλο από τους κοινωνικούς αγώνες που εδώ και δεκαετίες περιθάλπει, να δημιουργήσουν ένα Πανεπιστήμιο αυταρχικό και αποστειρωμένο, όπου κανείς δε θα έχει λόγο έκφρασης. Αυτό συνδέεται με την προσπάθειά τους να παρουσιάσουν τους μετανάστες και τους ναρκομανείς στα μάτια της κοινωνίας ως εσωτερικούς εχθρούς που πρέπει οπωσδήποτε να εξοβελιστούν.
Μπροστά σε όλα αυτά εμείς ως φοιτητές Νομικής μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες και τις πρωτοβουλίες που συγκροτήσαμε, αποφασίσαμε να αναδείξουμε το ζήτημα των μεταναστών, της τεχνητής μεταφοράς του εμπορίου ναρκωτικών έξω από τη σχολή μας και του ασύλου. Όταν τα θεσμικά όργανα της σχολής μας δείχνουν ότι τάσσονται απέναντι μας, ζητώντας ακόμη και εισαγγελική έρευνα για το ζήτημα των ναρκωτικών και απαιτώντας τη μόνιμη παρουσία της αστυνομίας στη σχολή, επιβεβαιώνοντας τα όσα είπαμε παραπάνω, εμείς ως φοιτητές καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα, συλλογικότητες και κοινωνικούς φορείς να στηρίξουν τις δράσεις για την ανάδειξη του ζητήματος σε κατεύθυνση επίλυσής του, προκειμένου να σπάσουμε τη σιωπή και να ηττηθεί στην πράξη η κυρίαρχη προπαγάνδα. Συγκεκριμένα καλούμε σε διήμερο δράσεων και εκδηλώσεων (συζητήσεις, εκδήλωση, συναυλία, πορεία, μαζικά μοιράσματα και ενημέρωση του κόσμου) στο παρκάκι της Νομικής, στο πλαίσιο της συνολικής επανοικειοποίησης του πανεπιστημιακού ασύλου.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΠΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΔΕ ΜΑΣ ΧΩΡΑΕΙ.ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου