12/9/13

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ,ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ

Από ένα ομολογουμένως «καυτό καλοκαίρι», όπου ο Σαμαράς «έδωσε ρέστα» υλοποιώντας το success story των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, των απολύσεων, των διαθεσιμοτήτων, δε θα μπορούσε να λείπει η παιδεία. Τρία καλοκαίρια τώρα –για να τους είναι πιο εύκολο- χτυπούν συνεχώς τη δημόσια εκπαίδευση. Πρώτα ν. Διαμαντοπούλου, μετά ν. Αρβανιτόπουλου, φέτος «νέο Σχολείο» και διοικητικοί.

Αυτό που αξίζει να προσέξουμε είναι ότι η υποβάθμιση της παιδείας ξεκινά από πολύ νωρίς στην εκπαιδευτική διαδικασία, όταν δεν υπάρχουν θέσεις για όλα τα παιδιά στα νηπιαγωγεία, όταν στα δημοτικά δεν υπάρχουν βιβλία και δάσκαλοι, ειδικά στην περιφέρεια, όταν στα γυμνάσια και στα λύκεια απολύουν συνολικά 16.000 καθηγητές.Το γενικό Λύκειο γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικό, ενώ τα ΕΠΑΛ παραδίδονται στα χέρια της αγοράς, καθώς τα προγράμματα σπουδών θα σχεδιάζονται με τη βοήθεια του ΣΕΒ...

Αν καταφέρει ο μαθητής να λάβει μια θέση στην ανώτατη εκπαίδευση, έρχεται αντιμέτωπος με την παντελή έλλειψη φοιτητικής μέριμνας, με έναν εκπαιδευτικό χάρτη, στον οποίο οι μη-ικανές-να-εξυπηρετήσουν-την-αγορά σχολές υποχρηματοδοτούνται, με την εισαγωγή ιδιωτικών πρωτοβουλιών στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, με «σπασμένα» πτυχία, με σχολές που έχουν συσταθεί με χωροταξικά κριτήρια…
Και όχι μόνο… Η αποδυνάμωση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, με φόντο τα «κομμένα» συγγράμματα, τα δίδακτρα που ετοιμάζουν για όσους ξεπερνούν τα ν+2 χρόνια φοίτησης, την αναζήτηση χρηματοδότησης από το ίδιο το ίδρυμα, αναδεικνύουν ποιος είναι ο σκοπός: η αποδυνάμωση της γνώσης, της εκπαίδευσης, της νεολαίας, ώστε οι νέοι «να κουμπώσουν» στο παζλ των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της ανεργίας, της επισφάλειας, της διαθεσιμότητας.
Διαθεσιμότητα, κινητικότητα -όπως και να το πει κανείς- σημαίνει ανεργία, σημαίνει επισφάλεια, σημαίνει επίθεση στον κόσμο της εργασίας: μια επίθεση που γενικεύεται από τη δημόσια εκπαίδευση, μέχρι την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Όταν αποφασίζονται απολύσεις για 1.700 διοικητικούς, καταλαβαίνει κανείς ότι τα κριτήρια μόνο ορθολογικά δεν είναι. Για ακόμη μια φορά επιδίωξη της κυβέρνησης και του κεφαλαίου είναι να «τελειώνει» με την εργατική τάξη, με τις ανθρώπινες ζωές. Το να διώχνεις εν μια νυκτί το 40% των διοικητικών αποδεικνύει εμφατικά ότι για την κυβέρνηση το Παν/μιο δεν έχει καμία αξία.Το Πανεπιστήμιο ήδη αδυνατεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες για τη λειτουργία του (εργαστήρια, αίθουσες, βιβλιοθήκες, γραμματεία, ερευνητικό έργο κι άλλα).

Για όλα αυτά στηρίζουμε δυναμικά τον αγώνα των διοικητικών που απεργούν 10-20 Σεπτεμβρίου ενάντια στις επικείμενες απολύσεις τους. Η επίθεση που δεχόμαστε είναι ολόπλευρη. Μας επιτίθενται συνολικά και πρέπει να παλέψουμε μαζικά. Ο συντονισμός της νεολαίας, των μαθητών, των φοιτητών, των καθηγητών, των εργαζομένων εν γένει σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στην αυταρχική πολιτική είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ. Επιμένουμε σε ένα κοινό πανεκπαιδευτικό μέτωπο, με καθηγητές, φοιτητές διοικητικούς. Αύριο θα είμαστε εμείς στη θέση τους.  Με ορίζοντα τη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 18-19 Σεπτεμβρίου ξεσπάει ένα μαζικό κύμα κινητοποιήσεων. Σε πολλούς κλάδους οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας και το φοιτητικό κίνημα πρέπει να είναι κομμάτι του.Ακόμη τα Πανεπιστήμια ένα-ένα αποφασίζουν την αναστολή λειτουργία τους,όπως και το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων που αποφάσισε αναστολή στις 16-17/9 και νέα σύγκλητο στις 20/9.

Για αυτό ακριβώς είναι απαραίτητο να προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε Γενικές Συνελεύσεις ώστε οι Σύλλογοι να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις για συμμετοχή τόσο στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθει τη Δευτέρα στα Γιάννενα από την ΕΛΜΕ στις 11π.μ. Όσο και για την κλιμάκωση του αγώνα με φόντο της απεργία στις 18-19.

  Καλούμε σε Γ.Σ. Την Δευτέρα 16/9 στην αίθουσα του Α έτους στις 2μ.μ.

Καλούμε στην πανεκπαιδευτική πορεία της ΕΛΜΕ τη Δευτέρα 16/9 στις 11π.μ. Από την Ακαδημία
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου