13/11/12

Απεργούν σήμερα και διαδηλώνουν οι Εργαζόμενοι στην Ψυχική Υγεία - Επίσχεση εργασίας στην ΠΕΨΑΕΕ


 "ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!"

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΩΡΑ 10:00πμ
Στις 13:00 θα γίνει ανοιχτή συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνης, στο 2ο όροφο

Για τους εργαζόμενους της ψυχικής υγείας οικονομική κρίση σημαίνει ότι:
-Δουλεύουμε ήδη απλήρωτοι για πολλούς μήνες, χωρίς καμιά εγγύηση ότι θα πληρωθούμε κάποτε τα δεδουλευμένα μας
-Καλούμαστε να δουλεύουμε τσάμπα χωρίς καν να έχουμε τα αναγκαία μέσα, υλικά και ψυχικά, να βοηθήσουμε ουσιαστικά όσους μας χρειάζονται. Η δουλειά μας πραγματοποιείται υπό καθεστώς αγωνίας και επισφάλειας με αποτέλεσμα να μη μας προσφέρει πια ικανοποίηση, αλλά και να μην μπορεί να ανακουφίσει τους λήπτες των υπηρεσιών μας.
-Οι χαμηλότατοι μισθοί μειώθηκαν ήδη μία φορά και με τα νέα μέτρα θα χτυπηθούν και πάλι
-Τα εργασιακά μας δικαιώματα είναι όλα στον αέρα (5ήμερο, 8ωρο, συμβάσεις εργασίας, εργασιακή σχέση κλπ)

-Οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης συνεχώς επιδεινώνονται λόγω των απανωτών βάρβαρων περικοπών
Για τους λήπτες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας η οικονομική κρίση έχει φέρει:

-Σοβαρότατες ανατροπές στη ζωή τους, τη δυνατότητα να κοινωνικοποιούνται και να αυτοεξυπηρετούνται σε διάφορα επίπεδα λόγω των ελλείψεων που παρουσιάζουν πλέον οι φορείς (υποσιτισμός, παρακράτηση συντάξεων που δεν έχει ακυρωθεί επίσημα, κόψιμο εξωτερικών προγραμμάτων, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ).

-Υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου μέσα από την κατάρρευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και των υπηρεσιών φροντίδας που έστω και στοιχειωδώς μέχρι πρόσφατα απολάμβαναν (απολύσεις, παραιτήσεις προσωπικού, κλείσιμο δομών, τραγική υποβάθμιση υπηρεσιών κλπ).
-Τον κίνδυνο δημιουργίας μικρών ασύλων στη θέση των δομών αποασυλοποίησης, στην καλύτερη περίπτωση, ή ακόμα και την απειλή άμεσου λουκέτου εξαιτίας των περικοπών με αποτέλεσμα να βρεθούν στο δρόμο.
-Υποτροπές αλλά και αύξηση των νέων περιστατικών με υποδομές που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση στην ελληνική κοινωνία.

Είπανε ότι δεν θα κλείσουν δομές, κι όμως κλείνουν το Περιβολάκι 1 και το Περιβολάκι 2 με αυθαίρετο και άκρως παράνομο τρόπο.
Είπανε ότι θα κάνουν ότι μπορούν να βρεθούνε χρήματα για το 2012, αλλά τελικά παραδέχθηκαν ότι «δεν υπάρχει σάλιο», όπως μάθαμε δια στόματος Φ. Σκοπούλη. Για το 2013 ούτε λόγος να γίνεται βέβαια. Στην καλύτερη περίπτωση θα δοθούν 45εκ. και αν θέλουν ας βγουν να μας διαψεύσουν με στοιχεία ότι δεν θα ακολουθήσουν την ίδια πολιτική!

Είπανε ότι θα μας σώσει το 2% των προμηθειών του ΥΥΚΑ, αλλά για το 2012 το ποσό αυτό είναι μόνο 12εκ. και αυτά πουθενά ακόμα, για το δε 2013 το αντίστοιχο ποσό στον προϋπολογισμό είναι 0(!).

Είπανε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, κι όμως 43 συνάδελφοι είναι στον αέρα (από το Περιβολάκι 1 και 2),  ενώ για όσους έχουν απολυθεί σε διάφορες δομές κανείς από αυτούς που τους έδιωξαν δεν κλήθηκε να λογοδοτήσει.

Όπως κάθε εργαζόμενος, άνεργος και συνταξιούχος σε αυτή τη χώρα, καταλαβαίνουμε ότι τα μέτρα που περνά η κυβέρνηση για τη «σωτηρία» μας, η απουσία κεντρικού σχεδιασμού και οι βάρβαρες περικοπές στην Ψυχική Υγεία, μας σπρώχνουν κυριολεκτικά στο γκρεμό μέρα με τη μέρα. Δεν έχουμε πια τίποτα να χάσουμε εκτός από την προοπτική της μακροχρόνιας ανεργίας για εμάς και της περιθωριοποίησης για τους ανθρώπους που φροντίζουμε. Ήρθε η ώρα να αγωνιστούμε με πείσμα και διάρκεια!

Αγώνας διαρκείας πρακτικά για εμάς σημαίνει επίσχεση εργασίας σε όλη την Ψυχική Υγεία

Ακόμα και το πιο άμεσο αίτημα μας για επιβίωση επαγγελματική, οικογενειακή, κοινωνική, προσωπική συναντάει ντουβάρια και καταστολή. Άρα ή άπραγοι και κουρασμένοι περιμένουμε τους τίτλους τέλους στην Ψυχική Υγεία, ή αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί στο να προσπαθήσουμε να αντισταθούμε συλλογικά και μαζικά στην εξαθλίωση που μας υποβάλλουν, συντονισμένα σε όλο το χώρο των υπηρεσιών Υγείας και με άλλους κλάδους ώστε να τους διώξουμε. Αυτό πια είναι ανάγκη να γίνει.
Στην Ψυχική Υγεία έχουν ξεκινήσει ήδη εδώ και ένα σχεδόν μήνα επισχέσεις εργασίας σε μια σειρά από χώρους. Δεν είναι τυχαίο αυτό καθώς η απληρωσιά και η αγανάκτηση βαραίνουν στις αποφάσεις μας. Την ίδια στιγμή υπάρχει η αγωνία τι θα απογίνουν οι άνθρωποι που φροντίζουμε αν εμείς αρνηθούμε να δουλέψουμε.

Εδώ και χρόνια έχουμε αποδείξει πόσο νοιαζόμαστε για τους λήπτες με το να στεκόμαστε πλάι τους καθημερινά όντας απλήρωτοι για μήνες αλλά και αντιμέτωποι γενικότερα με πολύ δύσκολες καταστάσεις. Αν όμως τώρα πια δεν αντιδράσουμε, τότε όσο και αν προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς στην καθημερινότητα, σύντομα θα καταρρεύσουν οι δομές, αυτοί πιθανά να οδηγηθούν σε άσυλα και εμείς σίγουρα στην ανεργία.
    Η επίσχεση είναι ατομικό δικαίωμα αλλά αν ασκηθεί ομαδικά, με αποφάσεις σωματείων που να στηρίζουν τον κάθε εργαζόμενο, έχει πραγματική ισχύ, φρενάρει τη λειτουργία του χώρου και θέτει διοικήσεις και Υπουργείο προ των ευθυνών τους.

    Νομικά δεν είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε στο χώρο εργασίας σε περίπτωση επίσχεσης ούτε και να έχουμε προσωπικό ασφάλειας. Μπορούμε να φτιάξουμε όμως ολιγομελείς ομάδες που θα ελέγχουν τους εργασιακούς χώρους κατά τη διάρκεια της επίσχεσης.
Οι περικοπές, οι μειώσεις στους μισθούς, τα νέα μέτρα των 13,5δις είναι άδικα, είναι ληστεία υπέρ των δανειστών εντός και εκτός Ελλάδας. Τα περάσανε με οριακή πλειοψηφία και με απίστευτη καταστολή για μια ακόμη φορά. Αρνούμαστε να καταθέσουμε τα όπλα ενάντια στην κυβέρνηση και την Τρόικα της ΕΕ και του ΔΝΤ. Δεν θέλουμε ανάπτυξη των αριθμών, με εργαζόμενους των 300, 200 και 100 ευρώ. Δεν θέλουμε διαλυμένες κοινωνικές υπηρεσίες, με ισοπεδωμένες όλες τις κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος του περασμένου αιώνα. Μια τέτοια εξέλιξη μόνο η οργανωμένη, μαζική και μαχητική δράση των εργαζόμενων μπορεί να τη σταματήσει. Στο χώρο μας αυτό μεταφράζεται σε επισχέσεις εργασίας παντού για να κάνουμε την κρίση πρόβλημα του Υπουργείου, της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών και διεθνών (ΕΚΤ, ΔΝΤ) οργανισμών.

Μας κλέβουν τη δουλειά, μας κλέβουν τη ζωή - Κάτω η κυβέρνηση και οι τροικανοί
Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο.)
Σωματείο Εργαζόμενων ΠΕΨΑΕΕ
Σωματείο Εργαζόμενων στο Περιβολάκι
Σωματείο Εργαζόμενων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ΨΥΧΑΡΓΩ ΑΤΤΙΚΗ
Σωματείο ΄΄Πυξίδα΄΄ Ηπείρου

* * *

ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΨΑΕΕ

1989
 Σκάνδαλο της Λέρου: αποκαλύπτονται οι μεσαιωνικές συνθήκες διαβίωσης των ψυχικά ασθενών, μέχρι τότε η πραγματικότητα των ψυχικώς πασχόντων είχε μόνο μια διέξοδο, τον εγκλεισμό σε κάποιο από τα δημόσια (ή και ιδιωτικά) ψυχιατρεία-άσυλα.

1999 Το Υπουργείο Υγείας εκπονεί το Σχέδιο «Ψυχαργώς»: ένα πρόγραμμα με έμφαση στην ανάπτυξη κοινοτικών υπηρεσιών, στην κοινωνική ένταξη και επανένταξη, καθώς και την είσοδο στον εργασιακό χώρο των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας. Δημιουργούνται 210 δομές: ξενώνες, οικοτροφεία και διαμερίσματα στην κοινότητα για τη διαμονή 1.500 ψυχικά ασθενών - καθώς και δομές όπου παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας (ψυχιατρικά τμήματα στα γενικά νοσοκομεία, κέντρα ημέρας, κινητές μονάδες, κέντρα ψυχικής υγείας κ.α.) σε περίπου 30.000 συνανθρώπους μας που τις έχουν ανάγκη.

Ήδη από το 2006 οι εργαζόμενοι είχαμε να αντιμετωπίσουμε καθυστερήσεις και περικοπές στη χρηματοδότηση των φορέων (μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα ΝΠΙΔ) που λειτουργούν αυτές τις δομές. Ο προϋπολογισμός του 2012 είναι ήδη μειωμένος κατά 55% σε σχέση με αυτόν που προβλεπόταν για να λειτουργήσουν οι δομές, χωρίς αυτό να είναι μνημονιακή ρύθμιση – όπως έχει πει κι η ίδια η Σκοπούλη. Η μείωση του προϋπολογισμού σημαίνει πως αυτή τη στιγμή οι πόροι για τη διατήρηση των δομών ψυχικής υγείας έχουν ήδη εξαντληθεί και οι δομές λειτουργούν από απλήρωτους εργαζόμενους με προσωπικό κόστος, οικονομικό και ψυχικό.

Από το Σάββατο 10/11/2012 19 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων και των τριών δομών της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. ( Κέντρο Ημέρας «στο κέντρο της πόλης», Εξειδικευμένο Κέντρο Ημέρας "Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου" και  Οικοτροφείο «Αθηνά»), με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εαυτούς μας, στην δουλειά που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια και στους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας που εξυπηρετούμε, αποφασίσαμε με τη στήριξη του Σωματείου μας να προχωρήσουμε σε επίσχεση εργασίας. Διεκδικούμε να εξοφληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα 4 μηνών που μας οφείλονται, τη συνέχιση της λειτουργίας των δομών στις οποίες εργαζόμαστε, την εξασφάλιση ολόκληρης της επιχορήγησης για το 2012 καθώς και της πλήρους χρηματοδότησης για το 2013.

Η απόφαση για επίσχεση από μέρους μας ήταν δύσκολη και με μεγάλο κόστος γιατί σεβόμαστε τη δουλειά και τους ωφελούμενους μας και το να τους στερούμε τις υπηρεσίες μας τη δεδομένη χρονική στιγμή μας δημιουργεί ηθικό πρόβλημα. Ωστόσο, με το να μείνουμε αδρανείς, να περιμένουμε να κλείσουν οι δομές και να δουλεύουμε χωρίς να έχουμε κάποιοι από μας ούτε για τα εισιτήρια για να πάμε στη δουλειά μας πιστεύουμε ότι δεν είμαστε συνεπείς απέναντι στη δουλειά που προσφέρουμε, στο ρόλο μας ως θεραπευτές και απέναντι στους ωφελούμενους των υπηρεσιών μας. Άλλωστε, η αδράνεια, οι ατέρμονες συζητήσεις και η παθητικοποίηση θα μας καθιστούσε συνυπεύθυνους στον μαράζωμα και στο κλείσιμο των δομών.

Η επίσχεση στρέφεται τυπικά κατά του εργοδότη μας, ουσιαστικά όμως ο στόχος μας είναι να απαντήσουμε στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια του Υπουργείου, να απαξιώσει τις δομές, να τις οδηγήσει σε μαρασμό, κλείσιμο ή ξεπούλημα σε ιδιωτικούς φορείς, αδιαφορώντας για το κόστος τόσο της ποιότητας των υπηρεσιών που έχει κατακτηθεί όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί το Ψυχαργώς, όσο και για την εκτίμηση της δουλειάς μας. Εκτιμάμε ότι τόσο η δική μας επίσχεση όσο και των συναδέλφων σε άλλους χώρους αποτελούν ένα ισχυρό μέσο πίεσης, καθώς φέρνει προ των ευθυνών τους τις διοικήσεις των φορέων και το υπουργείο, καλώντας τους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Τη στιγμή που η οικονομική κρίση σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί στις μέρες μας την κύρια αιτία αύξησης των κρουσμάτων κατάθλιψης σε παγκόσμιο επίπεδο, τη στιγμή που ο δείκτης των αυτοκτονιών ολοένα και ανεβαίνει, τη στιγμή που τα αιτήματα για υπηρεσίες ψυχικής υγείας συνεχώς αυξάνονται, με τη διάλυση της ψυχικής υγείας, άνθρωποι που κατάφεραν χάρη σε αυτές τις υπηρεσίες να έρθουν αντιμέτωποι με την ψυχική νόσο και τον κοινωνικό αποκλεισμό, να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να αποφύγουν τις ψυχιατρικές υποτροπές και νοσηλείες, βρίσκονται για άλλη μια φορά μπροστά στον κίνδυνο να επιστρέψουν στα ψυχιατρεία ή να μείνουν χωρίς φροντίδα, να εγκαταλειφθούν στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Καλούμε τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και τις οικογένειές τους να περιφρουρήσουν το δικαίωμά τους για ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, να αγωνιστούν μαζί με τους εργαζόμενους στις δομές ψυχικής υγείας, να αρθρώσουν τον δικό τους λόγο και να εκφράσουν τις ανάγκες τους. Επίσης, οι οικογένειες μπροστά στην κρισιμότητα της κατάστασης είναι ανάγκη να στηρίξουν τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για συνέχιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης

Καλούμε, τέλος, όλους τους συναδέλφους στο Ψυχαργώς να μην περιμένουν από κανέναν παρά μόνο από τους εαυτούς τους και να μας συναντήσουν στον δρόμο της διεκδίκησης. Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί, ο ένας στο πλευρό του άλλου, οφείλουμε να παλέψουμε για το όραμα μας για την Ψυχική Υγεία, για τη δουλειά και τη ζωή μας.

Οι σε επίσχεση εργαζόμενοι στην ΠΕΨΑΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου