23/10/12

Μιλάμε αλληλέγγυα -Για τα μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες στα Γιάννενα


          Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες καταγωγής τους. Πολεμικές συγκρούσεις, πολιτικές και στρατιωτικές δικτατορίες, οικονομική εξαθλίωση, καταστάσεις που καθιστούν μη βιώσιμη την καθημερινότητά τους οδηγούν στο μονόδρομο της μετανάστευσης. Προσπαθώντας να βρουν έναν καλύτερο τόπο διαμονής, θεωρούν την Ελλάδα και την Ευρώπη ως την ιδανική λύση στην αθλιότητα που βιώνουν. Μάλιστα, η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί σύνδεσμο της Ευρώπης με τις υπόλοιπες ηπείρους. Κάποιοι μετανάστες στοχεύουν να κάνουν μια καινούρια αρχή εδώ, κάποιοι άλλοι αναζητούν την έξοδό τους προς τη δυτική Ευρώπη, λόγω όμως των συνθηκών που έχουν υπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις (Δουβλίνο ΙΙ) αυτή καθίσταται αδύνατη. Προσπαθώντας να προσαρμοστούν στα καινούρια δεδομένα έρχονται αντιμέτωποι με τις ρατσιστικές διαθέσεις κομματιών της ελληνικής κοινωνίας όπως και της οικονομικής εκμετάλλευσης που τους επιβάλλεται από την άρχουσα τάξη.

            Η εκμάθηση ελληνικών στους μετανάστες χρειάζεται για να επικοινωνήσουν με φίλους και γνωστούς, για τις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από το κράτος και το εκάστοτε αφεντικό τους, για να κάνουν μια σειρά από δουλειές. Σκοπός μας δεν είναι να ούτε να διαιωνίσουμε την ελληνική γλώσσα ούτε να εξελληνίσουμε ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων, αλλά να διευκολύνουμε τη διαβίωση και την επικοινωνία των μεταναστών που κατοικούν σε αυτή τη χώρα.
           
            Οι φασιστικές επιθέσεις, οι ρατσιστικές λογικές, τα πογκρόμ και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο μας βρίσκουν εκ διαμέτρου αντίθετους και αντίπαλους. Αξίες μας είναι η ισότιμη συμμετοχή του ανθρώπου στην κοινωνική πραγματικότητα ανεξάρτητα από φυλετικούς, ταξικούς, έμφυλους, θρησκευτικούς και εθνικούς διαχωρισμούς που κάποια νοσηρά μυαλά μεθοδευμένα δημιουργούν. Ορμώμενοι από τα παραπάνω και γνωρίζοντας ότι τα συλλογικά εγχειρήματα, τα οποία δρουν αδιαμεσολάβητα, όπως και η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών είναι τα όπλα που θα μας προασπίσουν απέναντι σε φασίστες, ρατσιστές και εκμεταλλευτές ανθρώπων. Πιστεύουμε πως έχει σημασία και η έμπρακτη αλληλεγγύη και υποστήριξη των μεταναστών στην καθημερινότητά τους.

            Αποφασίσαμε λοιπόν τη δημιουργία της ομάδας «Πολύχρωμος Πίνακας» για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, χωρίς αμοιβή, στους μετανάστες. Στόχος μας είναι η ισότιμη αλληλεπίδραση μεταξύ “μαθητών” και “δασκάλων”, καθώς δεν αποδεχόμαστε την ιεραρχία που υπάρχει στα συμβατικά σχολεία.

Ο πολύχρωμος πίνακας είναι μια νεοσύστατη ομάδα, η οποία υπάρχει στα Γιάννενα από την άνοιξη του 2012.
Απαρτίζεται από άτομα διαφόρων χώρων, οργανώσεων και συλλογικοτήτων και μπορεί να συμμετέχει όποιος/α θεωρεί τον εαυτό του αντιρατσιστή/τρια και αντιφασίστα/τρια και φυσικά όποιος/α θέλει έμπρακτα να είναι αλληλέγγυος/α στους μετανάστες και μπορεί να συμβάλλει σ' αυτό το εγχείρημα.
Λόγω του ότι η ομάδα υπάρχει εδώ και λίγους μήνες δεν έχει προς το παρόν σταθερή ώρα και μέρα συνέλευσης.

 Όποιος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μας μπορεί να μας στείλει ένα μέηλ στο : polichromospinakas@gmail.com

Προς το παρόν λειτουργούν τρία τμήματα μαθημάτων.
Το πρώτο είναι το τμήμα αρχαρίων που η ενδιάμεση γλώσσα είναι τα αγγλικά και γίνεται κάθε Κυριακή στις 21.00.
Το δεύτερο είναι το τμήμα αρχαρίων που η ενδιάμεση γλώσσα είναι τα γαλλικά και γίνεται κάθε Τετάρτη στις 21.00.
Το τρίτο και τελευταίο (προς το παρόν) είναι το τμήμα των προχωρημένων που η ενδιάμεση γλώσσα είναι τα ελληνικά, το οποίο γίνεται κάθε Πέμπτη στις 21.00.

Τα παραπάνω μαθήματα γίνονται στην κατάληψη Αντιβίωση.
Η συχνότητα των μαθημάτων και ο αριθμός των τμημάτων μπορεί να πληθύνουν σε βάθος χρόνου.

ομάδα
πολύχρωμος πίνακας
ΓΙΑΝΝΕΝΑ, 16/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου