4/10/12

«Με αίσθημα ευθύνης…»


Τι είναι και πώς ορίζεται η Γενική Συνέλευση;
Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο κάθε φοιτητικού συλλόγου, στο οποίο δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι φοιτητές και όλες οι φοιτήτριες του τμήματος με δικαίωμα γνώμης και ψήφου. Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης δεσμεύουν το σύνολο των φοιτητών συλλογικά.
Η διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης (με βάση το καταστατικό του συλλόγου) μπορεί να οριστεί με τρεις τρόπους:
·         Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (αποτελείται από 7 έδρες, οι οποίες κατανέμονται με βάση τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών)
·         Με απόφαση 3 τουλάχιστον μελών του ΔΣ
·         Με έγγραφη αίτηση του 1/10 των μελών του συλλόγου.

Τα γεγονότα του ΔΣ της Πέμπτης, 4/10…
Στο ΔΣ της Πέμπτης,4/10, προτάθηκε από την Αριστερή Ενότητα η διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης την Πέμπτη,11/10. Οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αφού καταψήφισαν την πρότασή μας, αντιπρότειναν τη ΜΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 23/10.
Μία τέτοια πρόταση είναι ξεκάθαρα αντιδημοκρατική και αντικαταστατική, καθώς το ΔΣ δικαιούται να αποφασίσει μόνο για διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης –όχι το αντίθετο.
Ύστερα από τις αντιδράσεις των υπόλοιπων μελών του ΔΣ, η ΔΑΠ όχι απλά δεν απέσυρε την πρότασή της, αλλά δήλωσε απερίφραστα ότι δε θα εμφανιστεί σε επόμενο ΔΣ, έτσι ώστε να μην επικυρωθούν οι απαιτούμενες υπογραφές των φοιτητών και των φοιτητριών και να μην οριστεί Γενική Συνέλευση.
Το ΔΣ διαλύθηκε χωρίς την καταγραφή πρακτικών.

…και πώς τα βλέπουμε εμείς.
Το γεγονός ότι η ΔΑΠ αδιαφορεί για τις διατάξεις του καταστατικού του συλλόγου δεν είναι κάτι καινούργιο και δε μας κάνει εντύπωση. Σε κάθε πλαίσιο που κατέβαζε στις μέχρι τώρα Γενικές Συνελεύσεις, άλλωστε,  δεν ξεχνούσε να ορίσει και το μέχρι πότε ΔΕ θα ξαναγίνει συνέλευση.
Εξίσου γνωστή είναι και η νοοτροπία της αντίληψης του συλλόγου ως ιδιοκτησία της «πρώτης και καλύτερης» (?) ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία πλέον δηλώνει προκλητικά ότι δε θα συμμετέχει σε ΔΣ που θα καλείται για ορισμό Γενικής Συνέλευσης.
Για μας είναι ξεκάθαρο σε τι αποσκοπούν οι πρακτικές αυτές. Στην αδρανοποίηση του φοιτητικού συλλόγου, στην απονέκρωση των συλλογικών διαδικασιών,  στην ανάδειξη του ατομικού δρόμου και στην ισχυροποίηση του πελατειακού μηχανισμού της ΔΑΠ.

Πώς απαντάει η Αριστερή Ενότητα;
Ως Αριστερή Ενότητα παλεύουμε για την ανασυγκρότηση των συλλογικών διαδικασιών. Αγωνιζόμαστε για ένα σύλλογο ζωντανό, που θα συζητάει για τα προβλήματα που τον αφορούν και θα παίρνει αποφάσεις για την επίλυσή τους. Για να γίνει αυτό προϋπόθεση είναι η παρουσία και η ενεργή συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις, κάθε φοιτητή και κάθε φοιτήτριας που θεωρεί ότι η επίλυση ζητημάτων πρέπει να περνάει μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες.
Αποφασίζουμε και δρούμε συλλογικά, σπάζοντας στην πράξη τη λογική της ανάθεσης γιατί σε συλλογικά προβλήματα δε χωράνε ατομικές λύσεις.
Ως Αριστερή Ενότητα δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχτούμε λογικές ιδιοκτησίας του συλλόγου και πρακτικές  «τσαμπουκά» από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις απέναντι σ’ αυτούς που θέλουν το φοιτητικό σύλλογο απονεκρωμένο και τους φοιτητές απαθείς απέναντι στη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.
Καλούμε το σύλλογο σε συλλογή υπογραφών για διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης την Πέμπτη,11/10 και ώρα 14:00 στην αίθουσα πρώτου έτους.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου