2/9/12

Χιλή: Αγώνας για δημόσια δωρεάν παιδεία


Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι και σήμερα το Σαντιάγκο βράζει. Δεκάδες χιλιάδες νέοι κατακλύζουν τους δρόμους της Χιλιανής πρωτεύουσας διεκδικώντας δημόσια δωρεάν παιδεία.

Μάιος 2011 - Η "φοιτητική άνοιξη"

Η "φοιτητική άνοιξη" των Χιλιανών φοιτητών ξεκίνησε πάνω από ένα χρόνο πριν, την άνοιξη του 2011, όταν χιλιάδες νέοι κατέκλυσαν τους δρόμους του Σαντιάγκο και άλλων μεγάλων πόλεων, διεκδικώντας δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους και αύξηση των κρατικών κονδυλίων για την εκπαίδευση. Μάλιστα, πέτυχαν σε μικρό χρονικό διάστημα να οργανώσουν περισσότερες από 40 διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Σημειωτέον ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας είναι ένα από τα πιο ακριβά και πιο άνισα στον κόσμο, καθώς οι φοιτητές σε όλα τα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων και των δημοσίων, καλούνται να πληρώνουν δίδακτρα τα οποία αγγίζουν έως και τα 12.000 δολάρια το χρόνο, την ίδια στιγμή που το μέσο μηνιαίο εισόδημα των νοικοκυριών είναι λιγότερο από 800 δολάρια. 

Το φοιτητικό κίνημα είχε τέτοια δυναμική που ανάγκασε την κυβέρνηση να κάνει κάποιες παραχωρήσεις. Έτσι, προέβη σε αύξηση κατά 10% του προϋπολογισμού για την παιδεία το 2012, έλαβε ορισμένα ενισχυτικά μέτρα για φοιτητές που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα, χορήγησε περισσότερες υποτροφίες και μείωσε τα επιτόκια για τα δάνεια των σπουδαστών. Ωστόσο, οι φοιτητές από τότε ξεκαθάριζαν πως οι αλλαγές αυτές δεν επέλυαν το μεγάλο πρόβλημα που εντοπίζεται στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και ζητούσαν ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές. Και ο αγώνας τους συνεχίστηκε.

Αύγουστος 2012 - Η μαχητική συνέχεια

Η άρνηση της κυβέρνησης να προβεί σε διαρθρωτικές αλλαγές στην παιδεία και η διαρκής διεύρυνση των ανισοτήτων από ένα εκπαιδευτικό και ελιτίστικο εκπαιδευτικό σύστημα που κρατάει από την εποχή του δικτάτορα Πινοσέτ δεν άργησε να φουντώσει και πάλι το κίνημα υπέρ της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Δεκάδες χιλιάδες νέοι κατέβηκαν και πάλι πριν από λίγες μέρες στους δρόμους του Σαντιάγκο, στις μαζικότερες φοιτητικές κινητοποιήσεις από την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Η αστυνομία, με το πρόσχημα ότι οι διαδηλωτές δεν είχαν πάρει την απαιτούμενη άδεια για την πραγματοποίηση της διαδήλωσης, χρησιμοποίησε κάθε μέσο για να καταστείλει τις κινητοποιήσεις. Δακρυγόνα, αντλίες νερού, αστυνομική βία, ακόμα και πλαστικές σφαίρες χρησιμοποιήθηκαν ενάντια στη νεολαία που διαδήλωνε για τα δικαιώματά της. Πολύωρες και μεγάλης έκτασης συγκρούσεις με τους αστυνομικούς, συλλήψεις και τραυματισμοί ο απολογισμός των κινητοποιήσεων. "Σαν φοιτητές, κάναμε απόλυτα κατανοητό ότι παραμένουμε δυνατοί και ενωμένοι. Σήμερα για μας ήταν ένας θρίαμβος", λένε. Παρά την συνεχώς κλιμακούμενη καταστολή εκ μέρους της κυβέρνησης του αντιδραστικού προέδρου Sebastian Pinera, δεν το βάζουν κάτω. 

Την ίδια στιγμή, οι μαθητές της Χιλής έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις πολλών σχολείων. Οι καταλήψεις αντιμετωπίζονται με πρωτοφανή βαρβαρότητα από τις ειδικές ομάδες των καραμπινιέρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν συλληφθεί πάνω από 250 μαθητές. Μάλιστα, υπάρχει σωρεία καταγγελιών για βάναυση μεταχείριση των συλληφθέντων μαθητών τους από τους αστυνομικούς, ακόμα δε και για σεξουαλική κακοποίησή τους.


Η κοινωνία και οι φοιτητές σε κοινό αγώνα

Το αίτημα της νεολαίας για ένα δημόσιο, δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, που θα δίνει σε όλους ίσες ευκαιρίες, αγκαλιάστηκε και από την κοινωνία. Στη δυναμική του φοιτητικού κινήματος και την αποδοχή του από την κοινωνία, ο Pinera απαντά με αυταρχισμό. Όχι τυχαία ο πρόεδρος της Χιλής ψήφισε νόμο που ουσιαστικά ποινικοποιεί τις διαδηλώσεις, καθώς θεσπίζονται ποινές που φτάνουν μέχρι και τη φυλάκιση για τρία χρόνια σε συμμετέχοντες σε μορφές κινητοποιήσεων που περιλαμβάνουν από καταλήψεις δημόσιων κτιρίων και παρεμπόδιση κυκλοφορίας ή που χαρακτηρίζονται ως βίαιες από τις αρχές.

Ο πρόεδρος Pinera δηλώνει πως δεν πρόκειται να προχωρήσει στις μεταρρυθμιστικές αλλαγές που διεκδικεί η νεολαία, ανοίγοντας μια σκληρή αντιπαράθεση μαζί τους. Όχι άδικα, λοιπόν, βλέπει τις δημοσκοπήσεις να τον αναδεικνύουν ως τον λιγότερο δημοφιλή Χιλιανό ηγέτη από το 1990, όταν και η χώρα επέστρεψε στην δημοκρατία. 

"Η υπομονή των φοιτητών εξαντλήθηκε. Κάναμε πολλές προσπάθειες για να αρχίσουμε διάλογο με την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο, αλλά ο υπουργός παιδείας χλευάζει συστηματικά το φοιτητικό κίνημα και δεν άκουσε καμία από τις προτάσεις μας", δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητών των Πανεπιστημίων της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόρις.

Οι νέοι της Χιλής κινητοποιούνται, αντιδρούν, αγωνίζονται, διεκδικούν, μάχονται και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τη νίκη. "Θα συνεχίσουμε μέχρι να ξεφορτωθούμε την κληρονομιά της δικτατορίας. Η μόνη απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση στη Χιλή είναι ένα σύστημα δημόσιο, δωρεάν και υψηλής ποιότητας", λένε. 
Το χιλιανό φοιτητικό κίνημα, ένα κίνημα που περιλαμβάνει όλη τη νεολαία, μαθητές και φοιτητές, που αγκαλιάζεται από γονείς και εκπαιδευτικούς και συνδέεται άρρηκτα με το σύνολο των κοινωνικών διεκδικήσεων, μας δείχνει το δρόμο. 


Συγγραφέας: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου