15/5/12

Τα αλλάζουμε όλα και στο Πανεπιστήμιο

Στις 6 Μαΐου η ριζοσπαστική Αριστερά με το ΣΥΡΙΖΑ έδειξε πως, όταν ο κόσμος της εργασίας και της νεολαίας αντιστέκεται, διεκδικεί και αγωνίζεται, τελικά κερδίζει. Τόσο το γεγονός της διεξαγωγής εκλογών, όσο και το ίδιο το αποτέλεσμα έφεραν στον προσκήνιο τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των υποτελών αυτής της κοινωνίας. Τώρα ήρθε η σειρά της ριζοσπαστικής Αριστεράς και στις Σχολές μας!

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές συνδέονται, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, με τα προβλήματα της κοινωνίας και του κόσμου της εργασίας. Η παρέμβαση της ριζοσπαστικής Αριστεράς στις σχολές, μέσω των σχημάτων της Αριστερής Ενότητας, κατέδειξε την ανάγκη κινητοποιήσεων κατά του νόμου Διαμαντοπούλου, μα κυρίως, κινητοποιήσεων για την ανατροπή του Μνημονίου και των πολιτικών που αυτό υπαγορεύει. Στις φοιτητικές εκλογές θα πρέπει να αποτυπωθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως τα κόμματα του δικομματισμού και του Μνημονίου στις σχολές (ΠΑΣΠ/ ΠΑΣΟΚ, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ/ΝΔ ) δεν έχουνε κανένα ρόλο στους κοινωνικούς μας χώρους. Είναι εκείνες οι παρατάξεις που τόσο καιρό βασίστηκαν στην αποπολιτικοποίηση των δομών του Φοιτητικού Συλλόγου, εισήγαγαν ακραίες λογικές, έφτιαξαν επί χρόνια τον ορισμό της έννοιας του πελατειακού συστήματος. Για όλους αυτούς τους λόγους, οι παρατάξεις αυτές είναι υπεύθυνες για τον εκφυλισμό των δημοκρατικών διαδικασιών.   

Η ανάδειξη και η ενίσχυση της ριζοσπαστικής Αριστεράς στις σχολές θα δείξει πως ο κόσμος της νεολαίας αποστρέφεται και απορρίπτει αυτές τις πρακτικές στους κοινωνικούς του χώρους, όπως έγινε και στην κοινωνία λίγες μέρες πριν. Στις 16 Μαΐου, λοιπόν, ψηφίζουμε Αριστερή Ενότητα για να αποτυπωθεί αυτή η κοινωνική αλλαγή και στα Πανεπιστήμια. Με άλλα λόγια, επικροτούμε τις θέσεις μιας παράταξης που επιδιώκει τον εκδημοκρατισμό των διαδικασιών του φοιτητικού συνδικαλισμού και, την ίδια στιγμή, οικοδομεί από σήμερα δομές αλληλεγγύης μέσα στις σχολές, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ήδη από σήμερα το κοινωνικό αντιπαράδειγμα για το πανεπιστήμιο.


Μάνια Σωτηροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου