16/6/11

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, 14/6/2011


Η σημερινή έκτακτη Γ.Σ. πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την εξοικονόμηση 78,3 δις. Προσπαθεί να συνεχίσει την αποτυχημένη πολιτική του μνημονίου η οποία θα φέρει ακόμη περισσότερη λιτότητα και φόρους. Τα νέα μέτρα έχουν να κάνουν με μειώσεις σε μισθούς, αύξηση φορολογίας, πάγωμα προσλήψεων και ξεπούλημα μεγάλου μέρους της δημόσιας περιουσίας. Μπορεί τα μέτρα αυτά να μας φαίνονται μακρινά, αλλά δεν είναι, με δεδομένο ότι τα μέτρα αυτά αγγίζουν τις οικογένειές μας και εμάς σαν μελλοντικούς εργαζόμενους.
Η προσπάθεια για το κλείσιμο-συγχώνευση του ΕΙΝ είναι κομμάτι της ίδιας πολιτικής. Δεν είναι κάτι ξεχωριστό. Η κίνηση αυτή γίνεται για την υποτιθέμενη εξοικονόμηση κονδυλίων. Και γι' αυτό το λόγο επιλέγουμε να συμμετέχουμε στην αυριανή κινητοποίηση. Αυτό που παρατηρούμε είναι ένας κίνδυνος να συρρικνωθεί ένας ακόμη δημόσιος κοινωνικός οργανισμός που θα έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της φοιτητικής μέριμνας. Οι κινήσεις της σημερινής κυβέρνησης μετά την ψήφιση του μνημονίου μας δείχνουν αυτό ακριβώς το πράγμα. Ζητούν από φοιτητές, νεολαία και εργαζόμενους να πληρώσουν μια κρίση που οι ίδιοι δεν δημιούργησαν. Εδώ και ένα χρόνο έχουν παρθεί μέτρα πολύ δύσκολα για την κοινωνία και το τρομακτικό είναι ότι δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Η υποβάθμιση έχει αρχίσει εδώ και χρόνια
Η κατάσταση στις Φοιτητικές και Μαθητικές Εστίες δεν χειροτέρεψε απότομα. Εδώ και πολλά χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις μειώνουν τόσο το ποσοστό της χρηματοδότησης, όσο και το εργατικό δυναμικό του ΕΙΝ. Πολλές Φ.Ε. αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Είναι χαρακτηριστική η έλλειψη τεχνικού προσωπικού συντήρησης, καθαριότητας, προσωπικού εστιατορίου, κ.α. στη Φ.Ε.Α. Η πρόσληψη όλο και περισσότερων νέων εργαζομένων με το καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μετά τη συνταξιοδότηση μόνιμων, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Επιλέγουμε να συμπορευθούμε με τους εργαζόμενους του ΕΙΝ, αλλά διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις για το ΔΣ του σωματείου τους που θεωρούμε πως δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Το ζήτημα που μας απασχολεί δεν είναι μόνο οι θέσεις εργασίας τους, αλλά συνολικά το ΕΙΝ σαν δημόσιος οργανισμός, χωρίς να ξεχνάμε τον κοινωνικό ρόλο που έχει για τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

Σαν Σύλλογος Οικότροφων Φ.Ε.Α. δηλώνουμε ότι δεν μένουμε αμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια υποβάθμισης των δημόσιων αγαθών. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που περνάει από το χέρι μας για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα που έχει κάθε νέος-α με χαμηλό εισόδημα γονέων για δωρεάν στέγαση και σίτιση κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Επίσης, θα κάνουμε τα πάντα για να μην περάσουν τα νέα μέτρα λιτότητας που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση.

Διεκδικούμε:
·         Να μην κλείσει/συγχωνευθεί το ΕΙΝ. Αντιθέτως να αναβαθμιστεί η λειτουργία του και να στελεχωθεί με νέους μόνιμους εργαζόμενους.
·         Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.
·         Να χτιστούν νέες Φοιτητικές και Μαθητικές Εστίες σε όλη τη χώρα και να μην κλείσει καμία από τις υπάρχουσες.
·         Αναβάθμιση και ανακαίνιση των Φ.Ε. που είναι παλιές.
·         Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους και όλες.
·         Δωρεάν στέγαση και σίτιση.

Προχωράμε σε:
·         Συντονισμό των αγωνιστικών μας δράσεων με τους υπόλοιπους Συλλόγους Οικότροφων, αλλά και τους Συλλόγους Εργαζομένων του ΕΙΝ.
·         Συμμετοχή στη Γενική Απεργία την Τετάρτη 15/6 με προσυγκέντρωση στις 11:00 στο Μουσείο.
·         Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 17/6. Συγκέντρωση στις 11:00 στη Νερατζιώτισσα.
·         Εξωστρεφή δράση-μοίρασμα στην Πατησίων το πρωί της Παρασκευής 17/6.

Σύλλογος Οικότρoφων Φοιτητικής Εστίας Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου